Plantație de cătină ecologică

Plantele noastre sunt cultivate respectând standardele agriculturii bio, plantația este întreținută cu atenție. Se recoltează la momentul oportun pentru ca fructele să fie la stadiul în care proprietățile lor sunt optime din punct de vedere calitativ.

Am pornit de la o idee și acum avem o plantație

        În anul 2014 am hotărât să investim în ceva și am început să ne gândim la diferite idei de afaceri. Soțul meu are spirit întreprinzător, eu am răbdare și atenție la detalii și am reușit astfel să ne completăm. Am început să ne documentăm, să căutăm informații despre plantațiile de afine, mure, zmeur, nuci, aluni cu trufe, lavandă și multe alte afaceri garantate, de pe urma cărora te îmbogățești în câțiva ani. În final am hotărât să plantăm cătină și am decis să depunem toate eforturile necesare pentru a investi în cultura acestei plante, o plantă nu destul de cunoscută și întrebuințată în țara noastră. Nu aveam teren, fonduri și nici cunostințele necesare. Toate acestea au fost provocări, însă ne-a plăcut să învățăm în fiecare zi câte ceva, să creștem de la un an la altul.

        Ca să putem acoperi cheltuielile de început pentru o plantație de cătină, o plantație ca la carte, soțul meu a plecat să lucreze în străinătate. La acel moment eu eram în concediu de îngrijire a primului nostru copil, băiatul Marc, însărcinată cu al doilea, fetița Meda. Am avut așadar timp să mă ocup de tot ce înseamnă actele de înființare și funcționare a unei firme, acte pentru fondurile europene și multe alte aprobări pentru multitudinea de autorizații.
Am căutat un teren, am văzut mai multe locații, am efectuat analize la diferite terenuri. Terenul nu poate fi cumpărat fără a ști dacă se potrivește pentru tipul de livadă dorit.

        Timpul a trecut și în 2015, venind spre casă de la vizionarea unui teren, soțul meu a avut ideea să oprim la primăria comunei Bălăușeri, județul Mureș. Doream să expunem domnului primar ideea noastră de afacere și să îl întrebăm dacă există în zonă un loc în care să investim, să folosim forța de muncă locală și să aducem astfel un plus de valoare locului. Așa a început ideea noastră să prindă rădăcini în satul Senereuș, comuna Bălăușeri.

        Am încheiat contracte de arendă cu proprietarii și am început demersurile de întabulare a terenurilor pentru a le putea achiziționa. Am încheiat contract cu o firmă de certificare în cultura bio. Am luat legătura cu domnul Vulpe Alexandru de la Centrul de excelență în cultura cătinei, centru situat în Frumușeni, județul Arad. De aici am achiziționat materialul săditor bio.

Congelăm rapid cătina bio pentru a-și păstra proprietățile

În primavara anului 2016, după multe lucrări de pregătire a terenului, am reușit sa plantăm primele 6 ha cu cătină. Asta desigur după realizarea unui proiect de înființare a plantației de cultură a cătinei și schimbarea categoriei de folosință a terenului din arabil în livadă.
În 2016 am depus un proiect european pentru Instalare Tânăr Fermier, proiect pe care l-am câștigat. În primavara anului 2017 am reușit să plantăm cătină pe încă 6 ha de teren.
După multe lucrări de întreținere a plantației, în 2018 am ajuns la primul an de recoltare. În luna august am început recoltarea, proces ce a durat până în octombrie.
În pregătirea recoltării, am achiziționat o remorcă de tir frigorifică și o dubă de congelare în care se face congelarea IQF (congelarea rapidă).
Recoltarea se face prin tăierea crengilor plantei de cătină cu tot cu boabe, acestea se transportă în aceași zi la congelator și sunt introduse în congelatorul IQF. După congelarea rapidă (în mai puțin de 6 ore la -40°C), crengile de cătină sunt scoase și scuturate de boabe. Boabele sunt imediat introduse în al doilea congelator de păstrare la – 18°C. Cătina congelată rămâne la temperatură controlată până în momentul vânzării. Prin acest proces, cătina își păstrează intacte proprietățile și rămâne proaspătă ca pe ramură.

Planuri pentru viitor

Ne dorim să ducem lucrurile mai departe. Plantele noastre sunt cultivate respectând standardele agriculturii bio, plantația este întreținută cu atenție. Se recoltează la momentul oportun pentru ca fructele să fie la stadiul în care proprietățile lor sunt optime din punct de vedere calitativ. Pentru a păstra aceste calități deosebite ale fructelor de cătină, vrem să o prelucrăm într-o fabrică de procesare a fructelor și a legumelor. Avem în plan producția de nectar de cătină pur, dar și nectar din amestecuri de fructe: cătină cu măr, morcov, sfeclă roșie, spanac. Vara trecută am testat rețete de gemuri, rețete concepute de mama mea: cătină și măr, gutui, ghimbir, dovleac sau piersici. Ne-ar bucura ca produsele noastre să se găsească pe rafturile din supermarket și în acest fel tot mai multe persoane să guste cătina noastră bio. Ne gândim și la un festival al cătinei care să aibă loc chiar în satul Senereuș.

Contactați-ne sau veniți să ne vizitați plantația

Telefon: 0753-905.424
email: contact@bdkcatinabio.com

Print Friendly, PDF & Email