Plantație de cătină ecologică

Plantele noastre sunt cultivate respectând standardele agriculturii bio, plantația este întreținută cu atenție. Se recoltează la momentul oportun pentru ca fructele să fie la stadiul în care proprietățile lor sunt optime din punct de vedere calitativ.

Am pornit de la o idee și acum avem o plantație

plantatie catina bio

În 2014, am decis să investim într-o afacere și am început să explorăm diferite idei. Soțul meu are un spirit întreprinzător, iar eu mă remarc prin răbdare și atenție la detalii, ceea ce ne-a permis să ne completăm reciproc. Am început să ne documentăm și să căutăm informații despre diverse culturi profitabile, cum ar fi afinele, murele, zmeura, nucii, alunii cu trufe și lavanda. Cu toate acestea, am ales să investim în cultura cătinei, o plantă mai puțin cunoscută și utilizată în țara noastră. Deși nu aveam teren, fonduri sau cunoștințele necesare, am fost motivați să învățăm în fiecare zi și să creștem de la un an la altul.

Pentru a acoperi cheltuielile inițiale ale unei plantații de cătină, soțul meu a plecat să lucreze în străinătate, în timp ce eu eram în concediu de îngrijire a primului nostru copil și însărcinată cu al doilea. Acest lucru mi-a oferit timp să mă ocup de întocmirea actelor de înființare și funcționare a firmei, inclusiv documentele necesare pentru fondurile europene și numeroasele aprobări și autorizații. Am căutat terenuri și am efectuat analize pentru a ne asigura că sunt potrivite pentru tipul de livadă dorit.

În 2015, în drum spre casă după vizionarea unui teren, soțul meu a avut ideea să facem o oprire la primăria comunei Bălăușeri, județul Mureș. Am dorit să împărtășim primarului ideea noastră de afacere și să aflăm dacă există un loc în zonă unde să investim, să angajăm forța de muncă locală și să aducem un plus de valoare comunității. Astfel, ideea noastră a început să prindă rădăcini în satul Senereuș, din comuna Bălăușeri.

Am încheiat contracte de arendă cu proprietarii de teren și am demarat demersurile pentru a le achiziționa definitiv. Am încheiat, de asemenea, un contract cu o firmă de certificare în cultura bio și am intrat în contact cu domnul Vulpe Alexandru de la Centrul de excelență în cultura cătinei, situat în Frumușeni, județul Arad, de unde am achiziționat material săditor bio.

Astfel, am pus bazele unei plantații de cătină cu determinare și ambiție, având în vedere să contribuim la dezvoltarea agricolă și să promovăm produse naturale și sănătoase.

În centrul brandului nostru se află minunea numită cătină, o bunătate a naturii, prin care promovăm sănătatea, frumusețea și sustenabilitatea. Angajamentul nostru de a valorifica întregul potențial al acestei plante remarcabile se reflectă în tot ceea ce facem, de la metodele noastre de plantat și producție până la calitatea produselor noastre.

Credem că aceasta are puterea de a transforma vieți și suntem dedicați să împărtășim beneficiile sale cu lumea. Fie că este vorba de tipurile noastre de nectar de înaltă calitate, pulberea de cătină sau cătina în stare naturală, ne străduim să creăm un impact pozitiv pentru bunăstarea clienților noștri.

Având alături beneficiile cătinii, ne angajăm să creăm un brand care să respecte aceste principii și să facă o diferență semnificativă în viețile oamenilor.

Suntem dedicați creării unui brand autentic și profund conectat cu valorile noastre. În fiecare pas al afacerii noastre, punem inima și pasiunea noastră pentru a crea produse de înaltă calitate și a oferi o experiență deosebită clienților noștri.

Brandul nostru este unul care reflectă autenticitatea și angajamentul nostru față de natură și sănătate. Ne dorim ca oamenii să simtă că produsele noastre sunt realizate cu dragoste și grijă, din cele mai bune ingrediente și cu respect față de mediul înconjurător.

În fiecare etapă, de la cultivarea cătinii, până la prelucrarea fructelor și ambalarea produselor noastre, ne asigurăm că totul se face cu atenție la detalii și cu o pasiune deosebită pentru calitate. Vrem să oferim consumatorilor noștri produse care să le aducă bucurie și sănătate în fiecare înghițitură.

În plus, suntem implicați în comunitatea noastră și ne dorim să fim un exemplu pozitiv pentru ceilalți antreprenori și fermieri. Suntem mândri să aducem o valoare adăugată localității noastre și să promovăm o agricultură sustenabilă și responsabilă.

Brandul nostru nu este doar despre produsele noastre, ci și despre povestea noastră, despre valorile noastre și despre pasiunea noastră pentru cătină. Vrem să împărtășim această pasiune cu alții și să construim relații de încredere și loialitate cu clienții noștri.

Astfel, fiecare produs care poartă numele nostru este o expresie a angajamentului nostru pentru excelență și pentru a aduce o bucată din inima noastră în viețile oamenilor.

Congelăm rapid cătina bio pentru a-și păstra proprietățile

În primăvara anului 2016, după o serie de lucrări de pregătire a terenului, am reușit să plantăm primele 6 hectare cu cătină. Acest lucru a fost posibil după ce am realizat un proiect de înființare a plantației de cătină și am obținut schimbarea categoriei de folosință a terenului de la arabil la livadă.
În 2016, am depus un proiect european pentru programul „Instalare Tânăr Fermier”, proiect pe care l-am câștigat. În primăvara anului 2017, am reușit să extindem plantația cu încă 6 hectare de teren.
După o serie de lucrări de întreținere a plantației, în 2018 am ajuns la primul an de recoltare. Începând din luna august, am demarat procesul de recoltare, care a durat până în octombrie.
Pentru a pregăti recoltarea, am achiziționat o remorcă frigorifică și o dubă de congelare, folosite pentru congelarea rapidă IQF (congelare rapidă în vrac). Recoltarea se efectuează prin tăierea crengilor plantei de cătină împreună cu boabele, iar acestea sunt transportate în aceeași zi la unitatea de congelare și introduse în congelatorul IQF. După congelarea rapidă, care are loc în mai puțin de 6 ore la o temperatură de -40°C, crengile de cătină sunt eliminate, iar boabele sunt transferate imediat într-un al doilea congelator, menținut la o temperatură constantă de -18°C, pentru a fi păstrate în stare proaspătă.
Cătina congelată este menținută la o temperatură controlată până în momentul vânzării. Prin acest proces, cătina își păstrează proprietățile intacte și rămâne la fel de proaspătă ca atunci când era pe ramură.

Planuri pentru viitor

Avem dorința de a merge mai departe în această călătorie a cătinii. Plantele noastre sunt cultivate cu grijă, respectând standardele agriculturii ecologice, iar plantația este îngrijită cu atenție. Recoltăm la momentul potrivit, astfel încât fructele să fie în stadiul optim din punct de vedere calitativ. Pentru a păstra aceste proprietăți deosebite ale fructelor de cătină, ne dorim să le procesăm într-o fabrică specializată în prelucrarea fructelor și legumelor.
Astăzi ne-am împlinit planul de a producere nectar pur din cătină, respectând metodele tradiționale, precum și nectaruri obținute din combinații delicioase de fructe: cătină cu măr, morcov, sfeclă roșie, ghimbir. În vara trecută, am testat diverse rețete de gemuri, inspirate de mama mea: gem de cătină cu măr, gutui, ghimbir, dovleac sau piersici. Ne-ar bucura să vedem produsele noastre pe rafturile supermarketurilor, astfel încât tot mai multe persoane să poată savura cătina noastră ecologică.
De asemenea, ne gândim să organizăm un festival al cătinei în satul Senereuș, unde oamenii să poată descoperi și aprecia beneficiile acestei plante minunate. Festivalul ar fi o oportunitate de a aduna comunitatea și de a promova valorile sănătoase și naturale ale cătinei. Ne dorim ca evenimentul să ofere ocazia participanților de a gusta produsele noastre, de a învăța despre beneficiile cătinei și de a se bucura de atmosfera plină de energie pozitivă.
Astfel, visăm să extindem sfera de influență a afacerii noastre și să contribuim la promovarea cătinei ecologice, aducând bucurie și sănătate în viața celor care gustă produsele noastre.
Astăzi suntem recunoscători pentru toate produsele pe bază de cătină pe care le-am creat cu dragoste și grijă pentru a vă îmbunătăți viețile. Cătina este o plantă uimitoare, bogată în nutrienți și beneficii pentru sănătate, iar noi suntem dedicați să vă oferim cele mai bune produse pentru a sprijini călătoria voastră către un stil de viață sănătos și echilibrat.
Ne asigurăm zi de zi de calitatea și autenticitatea produselor noastre, și utilizăm metode de cultivare sustenabile și procese de producție atent monitorizate.
Vă mulțumim că ne-ați ales și că apreciați atât de mult produsele noastre pe bază de cătină. Suntem recunoscători pentru încrederea pe care ne-ați acordat-o și ne străduim în continuare să vă oferim produse de calitate superioară și servicii excelente.

Contactați-ne sau veniți să ne vizitați plantația

Telefon: 0753-905.424
email: contact@bdkcatinabio.com

Print Friendly, PDF & Email